keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Miten rakennan energiatehokkaan talon?

Sain juuri sattumalta käsiini Pekka Leppäsen jo vuonna 1994 kirjoittaman kirjan "Rakennan energiaa säästävän pientalon". Siinä on mielestäni erinomaisesti kiteytetty ne varsin yksinkertaiset asiat, joilla uuden omakotitalon energiatehokkuutta kannattaa parantaa. Omat kokemukseni ja jo todennetut sähkölaskut ym. tukevat samoja johtopäätelmiä. Mielenkiintoista tässä on se, että Leppänen ja VTT ovat jo 15 vuotta sitten todenneet ne asiat, jotka ovat nyt nousseet yleiseen keskusteluun, eli matalaenergia- ja passiivitalorakentamisen tarpeen ja järkevyyden yms. Myös lainsäätäjä on vihdoin tullut mukaan talkoisiin kiristämällä lämmöneristysnormistoa, vaikkakin vuosia esim. Ruotsin tai Saksan jäljessä. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Leppäsen (ja allekirjoittaneen) mielestä energiaa säästävän talon perusasiat ovat:
1. Rakennuksen vaipan tehokas lämmöneristys.
2. Ikkunoiden lämmöneristävyyden parantaminen.
3. Rakennuksen vaipan ilmanpitävyys ja hallittu ilmanvaihto.
4. Lämmöntalteenotto ilmanvaihdon poistoilmasta.

Monimutkaista tai kallista tekniikkaa ei tarvita. Tosin joku saattaa lukea koneellisen ilmanvaihdon ja lämmön talteenoton turhaksi nykyajan tekniikaksi; omasta mielestäni se on vastuullisen, talous- ja ympäristötietoisen rakentajan pakollinen minimivalinta; painovoimaisen ilmanvaihdon puolestapuhumista pidän todellisen ympäristönsuojelun kannalta vastuuttomana.

Kannattaa muistaa, että edellä kerrottu koskee nimen omaan uudisrakentamista. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantaminen onkin toinen tarina, kustannustehokkaimmat ratkaisut saattavat olla toisen näköisiä.

Palaan listan kuhunkin kohtaan myöhemmissä kirjoituksissa.

1 kommentti:

  1. Kaikki suurimmat innovaattorit ja keksijät on aina leimattu hörhöiksi. 15 vuoden päästä ekohörhöjä ihaillaan.

    VastaaPoista