perjantai 8. tammikuuta 2010

Linjalanka -blogi avattu

Linjalanka-niminen blogi avattiin tänään 8.1.2010.

Blogissa tullaan esittämään ajatuksia ja mielipiteitä rakentamiseen, remontointiin, ja niihin liittyviin aihealueisiin liittyen. Ilmastonmuutos ja rakentamisen energiatehokkuus tullevat saamaan osansa pohdinnoissa. Tarkoitus on tuoda esiin erilaisia näkökohtia niin poliittisten päättäjien suuntaan, kuin toisaalta ajatuksia yksityisen omakotirakentajan tai remontoijan näkökulmasta.

Oma kokemukseni rakennusalalta alkoi n. vuonna 2000 kun aloimme vaimoni kanssa rakentaa ensimmäistä omakotitaloamme. Hanke lähti käyntiin vähän varkain, kuin heräteostoksena. Kun talo tehtiin vielä ns. "pitkästä" tavarasta paikallarakentaen, valui oppia allekirjoittaneen pääkoppaan kuin saavilla kaataen. Toimin noin puoli vuotta ammattitimpurin hanttina, vuorotteluvapaalla päivätyöstä, ja puurakentamisen perusteita opiskelin samaan aikaan netistä ja kirjoista. Lopputulemasta tuli sitten yllättävänkin hyvä; tämän ratkaisi varmasti hyvä onni suunnittelijoiden ja tekijöiden suhteen.

Jo vuonna 2000 löytyi netistä valtava määrä tietoa rakennusalan tuotteista. Useiden tuotteiden asennusohjeet haettiin jo silloin netistä, vaikka paljon oli vielä aukkojakin. Samaan aikaan tuotteet täytyi kuitenkin käydä tilaamassa ja hakemassa rautakaupoista tai tehtailta. Kun useamman kerran odotin vuoroani rautakaupan pitkässä jonossa, alkoi päässä viritä ajatus, että eikö selvien tuotteiden tilaamista ja toimittamista voisi jotenkin helpomminkin hoitaa?

Muutama vuosi tästä eteenpäin eli vuonna 2003 olikin sitten aika ottaa seuraava askel rakennusalaan perehtymisessä. Perustimme kahden ystävän kanssa nettirautakaupan vastaamaan jonoissa havaittuun tarpeeseen. Taloon.com avattiin vuonna 2004.

Siitä eteenpäin olen seurannut rakennusalaa työkseni, ja perehtynyt erityisesti rakennustarvikkeisiin, materiaaleihin ja niiden kauppaan. Siinä sivussa olemme rakentaneet toisen talon perheellemme ja yhden myyntiin. Seuraava talo on parhaillaan piirustuspöydällä, ja monet ratkaisut pohdinnassa. Kolmannesta itselle rakennettavasta talosta on tarkoitus tehdä se paras, ja asua siellä ehkä vanhuuteen asti - tosin sama tarkoitus oli jo edellistenkin kohdalla.

Olen siis rakennusalalla maallikko, mutta arvelisin vuosien varrella läpikäydyn kirjallisuuden riittävän ainakin alempiin rakennusalan tutkintoihin. Mm. energiatehokkuudesta meille on kertynyt jo usemman talon verran käytännön kokemusta ja mitattua, todennettua tietoa.

Näillä eväillä yritän ammentaa julkaisukelpoisia ajatuksia rakentajien ym. kiinnostuneiden ihmeteltäväksi ja opponoitavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti