perjantai 8. lokakuuta 2010

Energiatehokkuudella myydään mitä vaan

Energiatehokkuus ja matalaebergiarakentaminen ovat tämän päivän teemat rakennusalalla. Niinpä niiden nimissä tuodaan kaikenlaista uutuutta markkinoille.

Viimeisin minkä huomasin on grafiittia sisältävät, entistä paremmin lämpöä eristävät (ja tietenkin kalliimmat) EPS-lattia- ja routaeristeet. Lainataanpa erästä mainostekstiä: "... on tarkoitettu matalaenergiaeristämiseen, sillä tavanomaiseen eristykseen verrattuna xx-eristeillä saavutetaan yy% parempi energiatehokkuus. Energiataloudellisuuden ohella xx -eristeiden käyttö lisää asumismukavuutta, ja niiden avulla voidaan jo nyt huomioida vuonna 2010 voimaan tulevat, tiukkenevat lämmöneristysmääräykset".

Hetkinen! Ko. tuotteita siis käytetään routaeristeenä maan alla ja alapohjan eristeenä maanvaraisissa lattioissa. Jos eristeen lämmöneristävyys paranee, tarkoittaa se ohuempaa eristekerrosta jos rakenteelle halutaan jokin ennalta määritelty eristävyys. Eli laitetaan eristeen alle lisää soraa ja nostetaan maan pintaa jotta saadaan päälle ohuempi ja kalliimpi eristekerros. Mitä ihmeen iloa tästä on kenellekään paitsi materiaalien myyjille? Vai onko minulta jäänyt jotain huomaamatta?

Silloin kun eristettä käytetään seinissä tai muissa kohdissa missä ohuemmasta rakenteesta on etua, on hyöty toki selvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti